add wishlist add wishlist show wishlist add compare add compare show compare preloader

Free shipping on orders over € 30.

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Από τι προκαλούνται και πως θα τις αντιμετωπίσετε;

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Από τι προκαλούνται και πως θα τις αντιμετωπίσετε;

Αν και τα λουλούδια δεν ανθίζουν πια και ο αέρας έχει ήδη γίνει λιγάκι πιο δροσερός, πολλοί πάσχοντες από αλλεργίες έχουν αρχίσει και πάλι να υποφέρουν κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου. 

Τι προκαλεί τις φθινοπωρινές αλλεργίες;

Τα φυτά εκκρίνουν μικροσκοπικά κύτταρα, την γύρη δηλαδή, στον αέρα ώστε να μπορέσουν να αναπαραχθούν. Όταν η γύρη ή άλλο αλλεργιογόνο εισχωρεί στην μύτη, το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων λανθασμένα το θεωρεί ως «εισβολέα» και απελευθερώνει αντισώματα, ουσίες που φυσιολογικά καταπολεμούν τα βακτήρια, τους ιούς και άλλες ασθένειες που προκαλούν οι μικροοργανισμοί.

 

Παιδικές φθινοπωρινές αλλεργίες
Για τα παιδιά, η έναρξη της νέας σχολικής χρονικά κάθε φθινόπωρο σημαίνει επίσης και την απαρχή των αλλεργικών συμπτωμάτων. Τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα, αφθονούν στις κλειστές σχολικές αίθουσες. 

Οι τροφικές αλλεργίες είναι επίσης σημαντικά συχνότερες το Φθινόπωρο. Η επιστροφή στο σχολείο σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν χωρίς την επίβλεψη των γονέων να καταναλώνουν τρόφιμα στο σχολικό κυλικείο που βρίθουν σε αλλεργιογόνα, όπως αβγά, γάλα, βούτυρο και άλλα.

Τα συμπτώματα των φθινοπωρινών αλλεργιών
Τα αλλεργικά συμπτώματα που προκαλεί το αγριόχορτο, η γύρη ή η μούχλα περικλείονται στην έννοια της αλλεργικής ρινίτιδας.

Η αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύεται από:

  • Φτέρνισμα
  • Βήχα
  • Δακρύρροια
  • Συνάχι
  • Κνησμό σε μάτια και μύτη
  • Μαύρους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια

 

Πως τίθεται η διάγνωση των φθινοπωρινών αλλεργιών;
Ένας αλλεργιολόγος θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι σας προκαλεί αλλεργία. Μελετώντας λεπτομερώς το ιατρικό ιστορικό σας και καταγράφοντας τα συμπτώματα, ο ειδικός θα σας υποβάλλει και σε δερματικό τεστ. Αν είστε αλλεργικοί στην ουσία, η περιοχή του δέρματος θα κοκκινίσει και θα έχετε κνησμό. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας αρχίζει να παράγει αντισώματα στο αλλεργιογόνο.

Μια άλλη διαγνωστική μέθοδος των αλλεργιών είναι το τεστ RAST, εξέταση αίματος που ανιχνεύει τα επίπεδα των αντισωμάτων σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Κυρίως η δοκιμασία αυτή χρησιμοποιείται στη διάγνωση των διατροφικών αλλεργιών.

Πως θεραπεύονται οι φθινοπωρινές αλλεργίες;
Για την αντιμετώπιση του συναχιού, της δακρύρροιας και του κνησμού αποτελεσματικές είναι οι ακόλουθες λύσεις:

  • Κορτικοστεροειδή κατόπιν συνταγής γιατρού, σε μορφή σπρέι, για τη μείωση της ρινικής φλεγμονής.
  • Αντισταμινικά για τη μείωση του φτερνίσματος και του κνησμού, που μπλοκάρουν την δράση των ισταμινών που παράγει ο οργανισμός. 
  • Αποσυμφορητικά για την διάνοιξη της ρινικής κοιλότητας και την απέκκριση της βλέννας. 
  • Συνδυασμός αντισταμινικών/αποσυμφορητικών για καλύτερο αποτέλεσμα της συμπτωματολογίας. 
  • Αντισταμινικά «δάκρυα» για την καταπολέμηση των ισταμινών που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στα μάτια. 
  • Ενέσιμη ανοσοθεραπεία για την ανάπτυξη σταδιακής ανοσίας στα αλλεργιογόνα μέχρι τελικά ο οργανισμός να γίνει ανθεκτικός. Ανακουφίζει τα συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με τα από του στόματος και ρινικά αντιαλλεργικά φάρμακα. Σε ορισμένα άτομα δε, η ανοσοθεραπεία συντελεί σε μακροχρόνια ανακούφιση από τα συμπτώματα.