Υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι ο χρόνος κατανάλωσης των τροφών και των γευμάτων σχετίζεται με τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού. Μάλιστα, οι καθυστερημένοι κύκλοι ύπνου-αφύπνισης έχουν συνδεθεί με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο.
Και ο ύπνος στο παιχνίδι
Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξετε έναν υγιή κιρκάδιο ρυθμό είναι να έχετε επαρκή ύπνο και να καταναλώνετε τακτικά γεύματα σε στιγμές που είναι σχετικά κατανεμημένες καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και, το πιο σημαντικό, να είστε συνεπείς. Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για τη χρονική διαχείριση της ημέρα σας, όσον αφορά στην κατανάλωση γευμάτων:
• Μόλις η παραγωγή της μελατονίνης μειωθεί έχει έρθει η ώρα να ξυπνήσουμε και ιδανικά να γυμναστούμε, αν είναι δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε δηλαδή εργαστούμε, είτε γυμναστούμε, θα πρέπει να καταναλώσουμε ένα ενεργειακό πρωινό κατά τις ώρες 7:30-9:00 με υδατάνθρακες, όπως ψωμί, δημητριακά, φρούτα ή χυμούς και ξηρούς καρπούς σε συνδυασμό με λίγη άπαχη πρωτεΐνη από γιαούρτι ή τυρί ή αυγό για ρύθμιση του σακχάρου μέχρι το επόμενο σνακ.
• Μεταξύ 10:00-12:00 εμφανίζουμε υψηλή εγρήγορση που σημαίνει αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, την οποία πρέπει να προλάβουμε να μην αυξηθεί επιπλέον, είτε από έλλειψη ενέργειας, είτε από το στρες του καταβολισμού των θρεπτικών συστατικών. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να καταναλωθεί ένα μικρό σνακ περίπου στις 3 ώρες μετά το πρωινό για να οδηγηθούμε με λιγότερη πείνα στο μεσημεριανό.
• Μετά τις 13:00 και μέχρι τις 15:30 υπάρχει αυξημένη γαστρική δραστηριότητα, είτε επειδή έχουμε φάει ανά 3 ώρες, είτε επειδή το εσωτερικό ρολόι μας λέει ότι είναι ώρα να φάμε. Το συμπέρασμα σε κάθε περίπτωση είναι ότι ήρθε η στιγμή για το μεγάλο γεύμα, το οποίο θα μας καλύψει μέχρι τις απογευματινές ώρες, οι οποίες πιθανά θα συνδυαστούν και με φυσική δραστηριότητα. Το μεγάλο γεύμα καλό θα ήταν να συνοδεύεται από λαχανικά για καλύτερη απορρόφηση των υπολοίπων θρεπτικών συστατικών και να περιλαμβάνει μικρή ποσότητα υδατανθράκων.
• Μετά από τις 15:30 έως τις 19:00 αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Η καρδιά και οι πνεύμονες βρίσκονται στη μέγιστη απόδοση και γι’ αυτό συστήνεται η άσκηση. Κατόπιν θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση σνακ, είτε για αποκατάσταση της ενέργειας, είτε για συνεχόμενη παραγωγή της.
Τέλος, μετά τις 20:00-21:00 η πεπτική μας ικανότητα για βαριά γεύματα μειώνεται. Ξεκινά η παραγωγή της μελατονίνης, πέφτει η θερμοκρασία του σώματος και είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε. Το έντερο σταματάει να λειτουργεί έντονα. Έτσι, λοιπόν, συστήνεται η κατανάλωση μικρότερου γεύματος σε σχέση με το μεσημεριανό ή αν οι ενεργειακές μας ανάγκες είναι υψηλές, επαρκές χρονικό διάστημα από τη λήψη του βραδινού μέχρι τον ύπνο, ώστε να γίνει σωστά η πέψη.
Γενικά, το βράδυ ο οργανισμός έχει μικρότερη ικανότητα να μετατρέψει το φαγητό σε ενέργεια, με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται ως λίπος. Επιπλέον, το να μην έχουμε ένα συγχρονισμένο βιολογικό ρολόι μπορεί να μας κάνει να πεινάμε περισσότερο.Το βραδινό θα πρέπει να καταναλώνεται 2-3 ώρες πριν τον ύπνο και να είναι ελαφρύτερο από το μεσημεριανό, στην ίδια πρακτική συνδυασμών. Διαφορετικά, ακόμα και μια ομελέτα με λαχανικά και 1-2 φέτες ψωμί ή μαύρο ρύζι θα μπορούσαν να επιφέρουν μια σωστή ενεργειακή αποκατάσταση.