add wishlist add wishlist show wishlist add compare add compare show compare preloader

MEDONE - Δωρεάν αποστολή (για παραγγελίες άνω των €30)

National Triglycerides Day - Ανεβασμένα τριγλυκερίδια: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

National Triglycerides Day - Ανεβασμένα τριγλυκερίδια: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λιπαρών οξέων του σώματος. Αποτελούν μόριο αποθήκευσης ενέργειας στο σώμα και χρησιμοποιούνται τόσο ως πηγή ενέργειας, όταν αυτό απαιτείται, ή για την παραγωγή νέων κυττάρων και ορμονών.

Ως φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων ορίζονται οι τιμές κάτω των 150mg/dl. Η κατάσταση όπου υπάρχουν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων ονομάζεται υπερτριγλυκεριδαιμία και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα. Τιμές μεταξύ 150-199 mg/dl, θεωρούνται οριακά υψηλές, ενώ τιμές άνω των 200 mg/dl θεωρούνται υψηλές και αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συνήθως, υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων συνυπάρχουν με υψηλές τιμές χοληστερίνης (ολικής και LDL).

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σας μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα τριγλυκερίδια διαφέρουν από τη χοληστερόλη, αν και είναι και τα δύο ένα είδος λιπιδίου ή λίπους που αποθηκεύονται στο αίμα σας. Εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Ενώ τα τριγλυκερίδια αποθηκεύουν αχρησιμοποίητες θερμίδες και δίνουν στο σώμα ενέργεια, η χοληστερόλη χτίζει κύτταρα και ορισμένες ορμόνες. Αίτια : 

Τα αίτια αύξησης των τιμών των τριγλυκεριδίων είναι πολυπαραγοντικά. Κυριότεροι παράγοντες αποτελούν το αυξημένο βάρος σώματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, γλυκών και αλκοόλ, διάφορες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, ηπατική και νεφρική νόσος καθώς και ορισμένα φάρμακα (β-αναστολείς, αντισυλληπτικά κ.α.)

Διατροφή και τρόπος ζωής :

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση των τριγλυκεριδίων ορού. Γενικές διαιτητικές οδηγίες αποτελούν η μείωση των θερμίδων, μείωση της πρόσληψη απλών υδατανθράκων και σακχάρων, η αύξηση φυτικών ινών και η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ.

Το DHA και το EPA (σε ποσότητα 2 γρ ημερησίως) συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα παραπάνω αποτελούν επίσημους ισχυρισμούς υγείας από την Eυρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Για την καλύτερη πρόληψη μπορείτε να προμηθευτείτε τις σωστές βιταμίνες απο το φαρμακείο μας όπου διαθέτουμε μία μεγάλη λίστα από προιόντα που θα σας βοηθήσουν.

Υγεία, Ομορφιά, Ευεξία
Ανακαλύψτε το blog μας