add wishlist add wishlist show wishlist add compare add compare show compare preloader

Δωρεάν αποστολή (για παραγγελίες άνω των €30)

Καλέστε μας: 22 352933

Νήστευε και μη ερεύνα;

Νήστευε και μη ερεύνα;

Νήστευε και μη ερεύνα;


Μάθε τα οφέλη και τις διατροφικές παγίδες της νηστείας…


«Ξεκινά η περίοδος των νηστειών; Ωραία, ευκαιρία να χάσω μερικά κιλά, γιατί πλησιάζει το καλοκαιράκι». Άλλαξε ατάκα, γιατί άλλο η νηστεία, άλλο η δίαιτα. Νηστεύεις επειδή το θες πραγματικά, κάνεις δίαιτα για λόγους υγείας. Υπάρχει διαφορά. Μην μπερδεύεις και μην συνδέεις μεταξύ τους αυτές τις δύο έννοιες.

Τα οφέλη είναι πολλά

Από διατροφικής πλευράς, η νηστεία μπορεί να σου προσφέρει πολυάριθμα οφέλη! Έχεις την ευκαιρία να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φυτικές ίνες, λαχανικά, φρούτα και να αφαιρέσεις για ένα διάστημα τα ζωικά προϊόντα και τις τροφές που περιέχουν «βλαβερά» λιπαρά. Σημείωσε κι αυτά όμως, σε ενδιαφέρουν: (α) η καλή υγεία του εντέρου, (β) η φυσιολογική αρτηριακή πίεση, (γ) το μειωμένο οξειδωτικό στρες και (δ) η μειωμένη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια… είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που συνδέονται με αυτή την περίοδο.

Προσοχή στην ποσότητα

Ίσως το έχεις προσέξει. Μαζί με τη νηστεία πληθαίνουν τα τσιμπολογήματα, η μία φέτα ψωμί γίνονται δύο, τρεις φέτες, τα δύο παξιμάδια γίνονται τέσσερα και… έτσι «ξαφνικά» νιώθεις ότι κάτι σου λείπει. Επόμενη κίνηση; Φεύγεις κατευθείαν για σουπερμάρκετ. Γεμίζεις το καλάθι σου με όλα τα νηστίσιμα εδέσματα, γεμίζεις τσάντες ολόκληρες με φρούτα εποχής και λαχανικά και επιστρέφεις στο σπίτι με το αίσθημα του πρωταθλητή. Όχι, μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Μείνε πειθαρχημένος/η και πρόσεξε τους συνδυασμούς τροφών. Οι υπερβολές, δεν έχουν θέση στο πιάτο σου.

Πού θα βρεις θρεπτικά συστατικά

Πρωτεΐνη, σίδηρος, βιταμίνη C, ασβέστιο και βιταμίνη Β12 είναι τα πέντε σημαντικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου κατά την περίοδο της νηστείας.

👉 Πηγή πρωτεΐνης είναι τα θαλασσινά, τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια κ.ά.
👉 Πηγή σίδηρου είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο αρακάς, το σπανάκι κ.ά.
👉 Πηγή βιταμίνης C, είναι το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι πιπεριές κ.ά.
👉 Πηγή ασβεστίου είναι η ταχίνι, οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το μπρόκολο κ.ά.
👉 Πηγή βιταμίνης Β12 είναι τα θαλασσινά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το γάλα σόγιας κ.ά.

Ανακάλυψε εδώ 👉 https://bit.ly/3IVUJE4 μία σειρά από επιλεγμένες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που θα σε βοηθούν να ενισχύεις τον Οργανισμό σου, κατά τη διάρκεια των νηστειών.

Ποιοι μπορούν να νηστέψουν;

Σου ’χω νέα! Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει νηστίσιμα προϊόντα, αλλά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις.
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ελέγχουν τις ποσότητες των υδατανθράκων, καθώς και τον γλυκαιμικό δείκτη των επιλογών τους, ενώ τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία πρέπει να δίνουν έμφαση στη βιταμίνη Β12, αλλά και στο σίδηρο. Επίσης, τα άτομα με οστεοπόρωση πρέπει να δίνουν έμφαση στις φυτικές πηγές ασβεστίου και οι νεφροπαθείς να ακολουθούν ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο με έμφαση στην ποσότητα φωσφόρου και καλίου.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω; Αν αισθάνεσαι ότι θες πραγματικά να νηστέψεις, συμβουλεύσου πρώτα έναν διατροφολόγο και εξέτασε, ταυτόχρονα, και τον εσωτερικό σου κόσμο. Είσαι έτοιμος/η να μπεις σε αυτή τη διαδικασία; Δεν πρόκειται για ακόμα ένα trend και δεν είναι ακόμα μία αφορμή για απώλεια βάρους.

Η νηστεία είναι μία περίοδος που σε βοηθά να καθαρίσεις την ψυχή σου από λογισμούς που σε βαραίνουν, από την κατάκριση, αλλά και από κάθε τι που σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα.

Καλή Σαρακοστή σε όλους!


Quick question: Ποιο άλλο θέμα θέλεις να διαβάσεις σε επόμενό μου blog;
Στείλε μου εδώ 👉 info@medone.com.cy τις εισηγήσεις σου!

Υγεία, Ομορφιά, Ευεξία
Ανακαλύψτε το blog μας